Vinkkejä suunnistusharrastuksen aloittamiseen ja suunnistusseuraan liittymiseen

Suunnistus on monipuolinen ja monin tavoin upea harrastus, mutta harrastuksen aloittaminen ja suunnistusseuraan liittyminen saattavat laittaa aloittelijan pään pyörälle. Tästä syystä artikkeliimme on koottu vinkkejä suunnistusharrastuksen aloittamiseen ja suunnistusseuraan liittymisen suhteen.

Kännykkä on metsässä hyvä turvaväline

Aivan ensimmäinen vinkki aloittelevalle suunnistajalle on kännykän ottaminen mukaan metsään. Kännykän mukaan ottaminen on erityisen tärkeää silloin, kun liikutaan metsässä, joka ei ole vielä itselle tuttu. Kännykästä on tällöin turvaa, sillä se voi auttaa löytämään kartalta, missä olet milloinkin. Se voi myös auttaa soittamaan tarvittaessa paikalle apua, jos vaikkapa nilkkasi nyrjähtää. Tämän lisäksi se tarjoaa runsaasti vapaa-ajan aktiviteetteja verkossa taukojen varalle. Voit katsella kännykältä vaikkapa sarjoja tai kokeilla pelaamista. Tällöin esimerkiksi parhaat Lucky nugget -pelit voivat tarjota viihdettä suunnistustauoille.

Mitä välineitä aloitteleva harrastaja tarvitsee?

Aloitteleva harrastaja tarvitsee hyvät jalkineet. Jalkineiden tulee olla napakat ja istuvat. Niiden pohjat eivät saa liukua. Kumisaappaat eivät siis ole parhaat mahdolliset jalkineet suunnistajalle, vaan jo harrastuksen alkuvaiheissa olisi hyvä hankkia nastapohjaiset suunnistuskengät. Kenkiä löytyy suunnistusliikkeistä. Lisäksi niitä myydään suunnistuskisojen ja kuntorastien yhteydessä. Hyvien kenkien lisäksi suunnistaja tarvitsee ohuen, pitkähihaisen ja pitkälahkeisen suunnistukseen soveltuvan asun. Yleensä tuuli- tai kuoripuku on tähän tarkoitukseen liian hiostava valinta.

Kompassia ei ole pakko hankkia harrastuksen alkuvaiheessa. Itse asiassa kaikissa suunnistusharrastuksissa ei välttämättä edes tarvita kompassia. Valitessasi esimerkiksi kuntorastien helpoimmat reitit voit kulkea pääosin poluilla. Toisaalta kompassi on kyllä hyödyllinen väline, etenkin kompassi, josta löytyy suurennuslasi. Suurennuslasin avulla näet nimittäin tavallista paremmin kartan pienetkin karttamerkit.

Ota yhteyttä paikalliseen suunnistusseuraan

Parhaiten pääset aloittamaan suunnistusharrastuksen ottamalla yhteyttä paikalliseen suunnistusseuraan. Kerro heti alussa, millaista harrastusta olet ajatellut ja mille tasolle tähtäät. Seurassa osataan neuvoa sinulle parhaiten sopivat vaihtoehdot ja pääset aloittamaan uuden mielenkiintoisen harrastuksen samanhenkisessä seurassa.

Mukaan pääsee pienelläkin budjetilla

Suunnistus on harrastus, jota voi harrastaa pienelläkin budjetilla. Esimerkiksi kuntorasteilla perittävä karttamaksu on yleensä vain 4–8 euron suuruinen, eli mukaan pääsee pienelläkin budjetilla. Harrastuksen hinta-laatusuhteen voidaan sanoa olevan vähintäänkin kohdillaan, sillä suunnistus antaa harrastuksena valtavan paljon!